Birazdan okuyacağınız bilgiler, siz değerli müşterilerimizi şömine hususunda bilgilendirme amaçlıdır.
Şömine, usta ellerden çıktığı müddetçe ruhunuza, bedeninize ve hanenize sıcaklık verir. Aksi halde büyük bir zevkle ve maddiyatla yaptırdığınız şömineniz sizin için tam bir hayal kırıklığı ve sorun kaynağı haline dönüşebilir.
Bunun içindir ki; piyasada ve internet ortamında gözlemlediğimiz ALÇICI, BOYACI, MERMERCİ, SIVACI, FAYANSÇI v.b. ''Şömine de yapıyoruz abi'' ya da ''abla'' tarzındaki yaklaşımlarda bulunan kişi ve kişilerden uzak durmanız gerekiyor.
Aksi halde, size kalan başta da dediğimiz gibi sadece hayal kırıklığı olacaktır.
Bu konu hakkında atalarımızın söylemiş olduğu şu söz, oldukça düşündürücü ve manidardır. '' Ekmeği ekmekçiye ver, bir ekmek de üste ver ''
Şömine hazneleri, sadece odun yakmak için tasarlanmıştır. Meşe, gürgen, kayın, vb. Sert ağaç, yumuşağa göre tercih edilir. Sadece nem oranı %20’nin altında olan kuru ağaç kullanın. Bunun anlamı, kesildikten sonra kapalı ve iyi havalandırılan bir yerde en az 1 yıl bekletilmiş ağaç demektir. (İklim koşullarına göre değişir.) Yeni kesilmiş ağacın verimi daha düşüktür ve daha çok katran oluşmasına neden olur. Bundan başka yeni kesilmiş veya kurumamış ağaç, ateşi boğarak anormal bir katran birikimine yol açar.
Şömine Yakıtları olarak birçok tercih önünüze sunulabilir ancak en başta ve önde gelen şömine yakıtı meşe odunudur.
Aslında şömine içerisine ne atılırsa atılsın yanma yetisi varsa yanar. Ancak haznelerimizin uzun ömürlü olarak kullanılabilmesi için kullanıcılara bu yakacaklardan en iyisi olan “ MEŞE ODUNUNU’’ tavsiye ediyoruz. Şömine haznenizin uzun yıllar boyunca sağlam kalmasını ve ilk günkü hizmetini sunmasını istiyorsanız meşeyi tercih edin. Misal olarak diğer yakıtları kullanarak şömine bakımı 5 yılda bir yapılıyorsa meşe yakıldığı zaman bu süre 2 katına yani 10 yıla kadar uzayabilir
Şömine yakıtları içerisinde kullanılan 1. sınıf yakacaktır. Şömine yakacağı olarak meşe odunu tercih edilmesinin sebebi ise diğer odunlara nazaran yanarken daha az duman ve is çıkarmasının yanısıra sert ve sık lif yapısı sayesinde uzunca bir süre közlü kalabilmesidir. Ayrıca yandıkdan sonra dökülen kül miktarı daha az bir seviyededir. 300′e yakın farklı türü bulunan meşe ağacı dayanıklı bir yapıya sahiptir.
Sert mineralli yakıtlar örneğin kömür v.b…
Odun doldururken kapağı yavaşça açınız, baca klapesi olan sistemlerde klapeyi açınız.
Normal maksimum odun doldurma kapasitesi: 12 ile 15 cm çapında 3 veya 4 kütük şeklindedir.
Daha yavaş bir yanma için odun koymadan önce alevlerin alçalmasını bekleyiniz ve kor halindeki çok canlı ateş üzerine odun koymaktan kaçınınız
İlk olarak, bir miktar çırayı ocağın tabanına seriniz. (Hava kanalı üzerine) Üzerine çapraz paozisyonlarda inceden kalına doğru tahta, tahta parçası v.b. diziniz. Daha sonra, ortadan ikiye ayrılmış odunları yerleştiriniz. Alttan hava alışını kesmemek için, tahta ve odunları birbirine çok yapışık koymayınız. Bu pozisyonda, çıraları iki - üç yerden tutuşturup, haznenin kapağını kapalı tutarak yanmaya bırakınız ( Bu arada hazneniz klapeli ise klapesinin açık olduğundan emin olunuz).
Kül tablası dolunca boşaltınız. Kül tablası çok dolu olursa, alttan oksijen girişini azaltacağı için, yanmayı da yavaşlatır. Islak odunlar camı islenmeye maruz bıraktıklarından, koku yapabildiklerinden ve ısı verimini düşürdüklerinden, kuru odun yakmaya özen gösteriniz.
İlk yakımlarda, yeni boruların ve boyaların yanmasından dolayı, ilk üç gün bir takım koku ve duman oluşabilir. Bu normal bir seyirdir. Panik yapmadan mekandaki pencereleri açarak ortamı havalandırınız.
Şömineyi aniden aşırı derecede ısıtmak tehlikelidir. ( Termik Şok)
Çıra, çalı, sarmaşık dalı, saman, karton yakılması kesinlikle tavsiye edilmez.
Çöp atıkları, plastik ürünler, vb... yakılmamalıdır.
Yanmakta olan şömineye dokunulmamalıdır .
Ateş yükseltilmemelidir.
Yanma havası girişleri hiçbir şekilde değiştirilmemelidir.
Yanma bölmesinin sökülmesi yasaktır.
Eğer şöminenizin yeterince performans sergilemediğine inanıyorsanız ;
Yakma talimatını tekrar dikkatle okuyup uygulayınız.
1-) Yaktığınız odunun miktarına ve kalitesinin yeterliliğine bakınız.
2-) Yakılan odun, yeterli enerjiyi sağlamıyor demektir. Bu durumda, yakıtın kalitesi ve türü önem kazanmaktadır.
3-) Yakma talimatında belirtildiği gibi; ilk yakımda yeterli alt yapıyı oluşturmak ve ateşin gücünü ortaya çıkarmak için, tahta ve yarılmış odunlarla takviye yapınız.
4-) Odununuzu, yağmur mevsimi başlamadan temin edip hava alan, fakat ıslanmayacak bir yerde muhafaza ediniz.
5-) Şömine yakarken oduna takviye olarak, çabuk tutuşan ve kalori veren sıkıştırma odunu tercih ediniz.
6-) Kuru odunda %15 civarında olan nem, ıslak odunda %50 civarındadır. Islak odun yakıldığı takdirde , nemin buharlaşması için çok odun tüketimi gereksinimi yanında düşük performans ortaya çıkacaktır. Bu nem, haznede paslanma ve camda islenme yapacaktır.
7-) Kuru odunda kilo başına 3600 kalori varken, ıslak odunda 1500 kalori olup aradaki fark; iki misli tüketim ve %60 daha az ısı performansı anlamına gelir.
Kapalı haznede haznenin her yerini kapalı olması ısının sıkışmasını sağlar. Isının sıkışması özel üretim pik döküm haznenin ısı alış verişini kolaylaştırır. Bu şekilde aynı miktar odun yakarak, açık hazneden elde ettiğiniz ısı, toplam ısı miktarının %15 iken kapalı bir hazneden kazandığınız ısı, toplam ısının %85’idir. Isının yanı sıra geri tepme ve sızma risklerini ortadan kaldırması, kapalı haznenin tercih edilmesindeki bir diğer etkendir.
Kapalı haznenin bu fazla ısıyı nasıl elde ettiğini ve geri tepmeyi nasıl engellediği aşağıda sırayla açıklanmıştır.
1) Kapalı haznenin hava girişi açık hazneye göre 200 kat daha küçüktür. ( Kapalı haznede hava girişi 10-15 cm2’dir. ) Açık ve kapalı haznede aynı miktar odun olmasına rağmen, kapalı haznedeki odunun daha iyi yanmasının sebebi daralan hazne hava giriş kesitidir. Akışkanlarda ( sıvı-gaz ) kesit alanı daraldıkça hız artar. Bu fizik prensibinden faydalanarak yapılan küçük hava girişinden giren hava hızlanarak küllükten hazneye girer. Hazneye giren hava aniden odun ızgarasıyla karşılaşır ve odun ızgarası havayı eşit şekilde dağıtarak odunun açık haznede olanından daha hareketli yanmasını sağlar.
2) Hareketli yanan ateş açık haznedeki gibi direk baca boşluğuna açılmaz. Ateş yükselir yükselmez haznenin içinde “alev kırıcı” denen pik parçasına çarpar ve hızla haznenin yan pik duvarlarına dağılır. Ateşin baca boşluğuna dağılması engellendiğinden, alev kırıcıdan çok yüksek derecede ısı elde edilir. Bu engelleme valf ayarlı klapede bir daha gerçekleşir
Hazne içinde yanma reaksiyonu başladıktan sonra bu reaksiyonu devam ettirecek olan gerekli hava girişi hazne dizaynına göre alt odunluk bölümünden ve kapak cam arasından olur. Yanma şiddeti haznenin hava ve duman klapeleri ayarları ile istenilen ölçüde kontrol edilir
'Neden kapalı hazne?" bölümünde açıklanan sebeplerle hazne içindeki ısı yüksek derecelere ulaşır. Yaklaşık olarak ilk ateşin yakılmasından 5-10 dakika içinde alevlerin yaydığı radiant enerji hazne cidarları tarafından emilerek dış tarafa transfer edilir yani, hazne gövdesinden ısı yayılmaya başlar. Hazne etrafındaki hava ısınmaya başlayarak hafifler ve yukarı doğru hareketlenir. Teknik olarak hazne montajı sırasında etrafındaki havanın kolay ve doğal sirkülasyon yapabilmesine dikkat edilir.
Hazneden yayılan ısının kaybedilmemesi için izolasyon son derece önemlidir. Bu sebeple, hazne arkasını da kapsayan üst bölümde "ısı odası" oluşturulur. Bu bölümde 700°C kadar dayanıklı özel izolasyon panelleri ve malzemeleri kullanılır.
Şömine dış giydirme modeline göre, subasmanı seviyesinden odunluk veya soğuk hava menfezi aracılığı ile sirkülasyon sağlanır. Hazneden yayılan ısı ile birlikte yukarı doğru hareket eden hava. Doğal olarak alt taraftan soğuk hava girişini ve sirkülasyonu başlatır. Bu sirkülasyonu tamamlayan bolüm, ısı odasının üst kısmındaki sıcak hava çıkış menfezidir. Hazne kapasitesi, odun kalitesi ve yakma alışkanlığına göre, evin içinde hiçbir ilave sisteme gerek duymadan tamamen doğal bir hava sirkülasyonu sağlanmış olur. Isıtılan hava ile duman bacası tamamen birbirinden ayrı ve yalıtılmış olduğu için % 100 güvenlidir
Odun, içinde çeşitli kimyasallar bulunduran katı haldeki bir yakıt türüdür. Tipik bir şömine odununun %21'i su ve yanıcı olmayan (kül) elementlerden oluşur. Geri kalan %79'u yanıcıdır Ancak yanıcı elementlerin sadece belirli bir kısmı kararlı Karbon ( C ) olup büyük bir kısmı kararsız uçucu gazlardan oluşur.
Belkide işin en can alıcı noktası, odun içindeki yanıcı gazların Karbon'a göre yaklaşık % 40 daha fazla ısıl değer verebilmeleridir. Genel olarak odun ile ısınmanın alternatiflerine göre daha "zayıf " olduğu kanısı, yanma haznesinde gazların yanabilmesini sağlayacak ortamın oluşamaması veya yetersiz kalmasındandır.
Isıl değeri yüksek gazların reaksiyona girme dereceleri oldukça yüksektir. Bu yüzden açık şöminelerde ancak "ateş yastığı" denilen odunların arasındaki bölümde elementlerin bir kısmı yanarken haznenin üst kısımlarındaki ısı, reaksiyonu devam ettirebilecek düzeyde değildir (Şekil-1). Oysa, doğru yanış için "3T" formülü gereklidir. "Time, Temperature, Turbulance" yani "Hız, Isı ve Devinim".
Bu üç etki ancak kapalı haznelerde sağlanabilir (Şekil-2) ve etkili olduğu kadar emniyetli bir tam yanış elde edilir. Bu sayede açık şöminelerdeki baca çıkış Karbonmonoksit ( CO ) miktarı yaklaşık 50g/s iken kapalı sistemlerde maksimum 1g/s olur. Diğer bir deyişle, odunun içindeki yanıcı elementlerin %98'i enerjiye çevrilebilir. Bu sayede 1 kg şömine odununun verimi %70'in üzerine çıkar (2800 Kcal/s).
Özel olarak üretilmiş vitroseramik şömine camı, ısı transferini en iyi şekilde sağlar.
Nitelik Vitroseramik cam özelliği ile 750 C ısıya dayanıklı ve bakıra yakın ısı iletimi sağlar.
Özel klape dizaynı ve vitroseramik cam sayesinde yanma sırasında açığa çıkan zehirli gazlar (Karbonmonoksit gazları vb.) hazne içerisinde en az iki kere dönerek tekrar tekrar yanarak enerjiye dönüşür ve bu sayede doğaya zehirli gaz çıkışı engellenmiş olur.
Hava girişi ayarı sayesinde ısı istenilen seviyede kontrol altında tutulmuş olur.
Hazne kapağı açılarak haznenin içi rahatlıkla temizlenir.
Cam ekran sayesinde temizlik kolaylıkla sağlanır.
Hazne kül çekmecesi sayesinde içerisindeki küller kolayca temizlenir.
Performans ve bakım kolaylığı sağlar.
Şöminenizi İyi günlerde kullanmanız dileği ile.